Ga naar hoofdinhoud

Benieuwd naar wat er wellicht veranderd in 2023 volgens de Miljoenenota? De ABU legt het haarfijn voor u uit.

Lees de miljoenennota 2023

Het kabinet trekt in de Rijksbegroting voor volgend jaar veel geld uit voor de ondersteuning van de koopkracht én het investeert in het Nederland van de toekomst. 

Voor dit laatste reserveert het kabinet de komende jaren forse bedragen voor onderwijs en gelijke kansen, wonen en infrastructuur, de toekomst van het landelijk gebied, klimaatverandering en defensie.

De stijgende prijzen nemen een grote hap uit de koopkracht. Steeds meer mensen komen knel te zitten. Structureel herstel van de koopkracht moet in de eerste plaats komen door een stijging van de lonen.

Daarnaast neemt het kabinet ook forse maatregelen om mensen met lage en middeninkomens te ondersteunen. Niet alleen volgend jaar, maar ook de jaren daarna. 

De maatregelen worden voor een deel bekostigd doordat het kabinet stappen zet om de belasting op arbeid en vermogen meer met elkaar in balans te brengen. Daarnaast trekt het kabinet de portemonnee om meer mensen aan het werk helpen. De arbeidsmarkt is – in de woorden van minister Van Gennip – de draaischijf in de samenleving. Meer zekerheid bieden wordt het devies.

Schrijf je in voor onze job-alert en ontvang de nieuwste vacatures!