Ga naar hoofdinhoud

Aanvullend geboorteverlof

Het aanvullend geboorteverlof is het gevolg van de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Vanaf 1 januari 2019 krijgen partners reeds eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof.

Per 1 juli 2020 zijn hier nog 5 weken aanvullend geboorteverlof bijgekomen, dit is 5 maal het aantal uur dat normaal in een week wordt gewerkt. In deze periode ontvangt de werknemer 70% van het dagloon of maximaal 70% van het maximumdagloon. In 2020 bedraagt het maximumdagloon 219,28 euro. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het aanvragen van de uitkering. U kunt de uitkering direct aan de werknemer laten uitbetalen, zodat er geen loon doorbetaald hoeft te worden. U kunt er ook voor kiezen om 70% van het loon door te betalen en de UWV-uitkering aan u als werkgever over te laten maken. Het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opgenomen worden.

Bij het aanvullend geboorteverlof moet er met 3 zaken rekening gehouden worden:

  • Werkgevers mogen het geboorteverlof niet weigeren, maar hebben bij een zwaarwegend bedrijf- of dienstbelang wel het recht om in overleg met de werknemer de verlofdagen anders in te roosteren;
  • Werknemers moeten het geboorteverlof minimaal 4 weken van tevoren aanvragen, tenzij dit door een vroeggeboorte niet mogelijk is
  • Als werkgever moet je de werknemer waarschuwen voor de financiële gevolgen van het aanvullend geboorteverlof. Het geboorteverlof wordt namelijk berekend naar aanleiding van het dagloon van de werknemer, dat is gebaseerd op het loon van een jaar eerder. Is uw werknemer afgelopen jaar in salaris gestegen dan wordt dit dus niet meegenomen in het dagloon.

Heeft u behoefte aan flexibel personeel om het aanvullend geboorteverlof op te vangen, dan staan wij natuurlijk graag voor u klaar.

Laat een reactie achter

Schrijf je in voor onze job-alert en ontvang de nieuwste vacatures!