Ga naar hoofdinhoud

Generatie Z is de meest recente generatie die de arbeidsmarkt betreedt. Ze zijn geboren tussen 1997 en 2012 en zijn opgegroeid in een digitale wereld. Dit heeft invloed gehad op hun taalgebruik. Zo merk je dat het taalgebruik vaak anders is dan dat van eerdere generaties. Personen uit Generatie Z hebben een voorliefde voor afkortingen, emoji’s, gifjes en memes, wat soms tot misverstanden kan leiden tijdens sollicitatiegesprekken. Veel werkgevers en recruiters hebben echter de kans gezien om deze veranderingen te omarmen en zo een betere verbinding te leggen met Gen Z-kandidaten. Zo hebben wij binnen Stadion Uitzenden onze kantoren voorzien van WhatsApp om op een laagdrempelige manier sollicitanten te woord te staan. Via WhatsApp ontvangen wij zowel vragen als sollicitaties. Deze kunnen wij snel voorzien van een snelle terugkoppeling.

In sollicitatieprocedures kan het taalgebruik van Gen Z een voordeel en een nadeel zijn. Aan de ene kant zijn ze vaak goed in het communiceren via digitale kanalen, zoals social media en chatmogelijkheden. Leggen gemakkelijk contact met potentiële werkgevers. Presenteren soepel hun cv, en eventuele motivatiebrief, op een digitale manier.

Aan de andere kant, vaak gezien als een nadeel door andere generaties, kunnen personen uit Generatie Z soms ook té informeel of zelfs onbeleefd overkomen in sollicitatieprocedures. Ze gebruiken veel afkortingen, emoji’s en straattaal die niet iedereen begrijpt. Tevens kunnen ook erg direct zijn in hun communicatie.

Het is daarom belangrijk voor Gen Z’ers om hun taalgebruik af te stemmen op de situatie. In sollicitatieprocedures is het gebruikelijk om formeel en professioneel te zijn in je taalgebruik. Zeker omdat je gesprekspartner in de meeste gevallen niet uit Generatie Z komt en ander taalgebruik gewend is. Het taalgebruik tijdens een sollicitatie kan je gesprek maken of breken. Door formeel en professioneel te zijn in taalgebruik, kun je je onderscheiden van andere sollicitanten en de kans op een baan vergroten! Dat is natuurlijk wat je wil. Kom je hier niet helemaal uit? Laat ons je helpen!

Tips voor Gen Z voor het gebruik van taal in sollicitatieprocedures

  • Gebruik formeel taalgebruik. Vermijd afkortingen, jargon en straattaal.
  • Wees professioneel in je communicatie. Wees respectvol en beleefd.
  • Controleer je cv en motivatiebrief op spel- en taalfouten.
  • Pas je taalgebruik aan aan het niveau van de functie waar je op solliciteert.
  • Oefen je sollicitatiegesprek. Let op je lichaamstaal en je stemgebruik.
  • Wees jezelf. Laat je persoonlijkheid zien, maar zorg ervoor dat je professionaliteit uitstraalt.

 

Schrijf je in voor onze job-alert en ontvang de nieuwste vacatures!