Ga naar hoofdinhoud
Nieuws werknemers

JESSICA BLASZKA: WORSTELEN NAAR TOKYO 2020 | DEEL 2

Door 25 maart 2019december 7th, 2021Geen reactie's

De vorige keer stelde Jessica zichzelf persoonlijk voor. Ditmaal laat Jessica ons kennismaken met de sport zelf: wat is worstelen? Ze start met enthousiasme haar verhaal: “worstelen is een vecht- en krachtsport waarbij je ernaar streeft de tegenstander met beide schouders de grond te laten raken. Schoppen of slaan is niet toegestaan, evenals greeptechnieken die pijn of blessures teweegbrengen. In onze sport kun je namelijk al gauw geblesseerd raken, omdat je in een geforceerde houding of beweging terechtkomt welke tegen je lichaamsmotoriek ingaat. Bepaalde worpen of grepen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je spieren en/of gewrichten flink op spanning komen te staan en je soms ook in een onverwachte draai of houding terechtkomt. Het voorkomen van deze situaties is een van de redenen waarom ik naast deze sport ook fitness beoefen.

Terugkomend op de theorie bestaan er in onze wereld twee stijlen: de Grieks-Romeinse stijl en de vrije stijl. Bij de Grieks-Romeinse stijl zijn alleen grepen van het hoofd tot de heupen toegestaan, dus de armen, de romp en het hoofd en bij de vrije stijl zijn er geen beperkingen in de aanval; je mag je tegenstander daar ook van het hoofd tot aan de voeten grijpen. Mijn categorie, damesworstelen, is hetzelfde als vrije stijl worstelen, met als enige verschil dat dit voor vrouwen is. Vaak vergissen mensen zich bij de term worstelen ook met het Amerikaanse ‘pro-wresting’ dat je wel eens op televisie ziet, zegt Jessica. Maar dat is meer entertainment waarin de uitkomst van de wedstrijd al in ‘theatervorm’ vaststaat. Wij beoefenen een competitieve sport, zónder theater”, knipoogt ze.

Ze vervolgt haar verhaal: “Op wedstrijdniveau gelden voor mij de volgende kaders: seniorenwedstrijden duren 2 periodes van elk 3 minuten waarbij je één periode van 30 seconden rust hebt. Daarnaast wordt iedereen in een gewichtsklasse ingedeeld; het is belangrijk om in jouw gewichtsklasse uit te komen voor de wedstrijd. Voldoe je niet aan het gewicht? Dan ben je gediskwalificeerd. Aan de andere kant wil je ook niet in een hogere gewichtsklasse uitkomen, want dan is de kans groot dat je, letterlijk en figuurlijk, tegen zwaardere en sterkere tegenstanders speelt. Iedereen probeert dus zo hoog mogelijk in hun eigen gewichtsklasse uit te komen, maar net nog onder de volgende gewichtsklasse te blijven; wat al een wedstrijd op zich is. Je moet daarom goed letten op je voeding én (kracht)training om op het juiste gewicht te blijven.

Bij elke sport heb je ook puntentellingen. Voor diverse grepen, aanvallen of worpen ontvang je 1,2,4, of 5 punten. De bekendste en voornaamste manier om in één keer te winnen is de touché: hierbij zijn beide schouders van de tegenstander door vloering meer dan 5 seconden tegen de mat gedrukt. Ook kun je winnen door 10 punten of meer verschil te hebben tussen beide partijen (met uitzondering van de touché), óf door te winnen met het hoogste puntaantal na afloop van de wedstrijd, óf door diskwalificatie van de ander. Zo zijn er nog meer verfijnde regels, maar die laat ik even achterwege. Voor nu hoop ik dat de mensen die dit lezen al een iets scherper beeld hebben gekregen van wat deze sport inhoudt”!

Jessica is vanaf 15-03 weer voor twee weken op trainingskamp in Japan. Hier zal ze aan haar conditie gaan werken en wedstrijdritme opdoen, om wedstrijdfris te starten aan het EK dat 8 april van start gaat. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over Jessica en haar trainingen of wedstrijden? Neem dan een kijkje op het blog van Jessica via www.jessica-blaszka.nl. Onze campagne Worstelen naar Tokyo 2020 kun je vanaf nu maandelijks volgen via onze Facebookpagina of via www.stadionuitzenden.com/nieuws. Wij wensen Jessica wederom veel succes in Japan en het aankomende EK!


Worstelen beleef je!

Laat een reactie achter

Schrijf je in voor onze job-alert en ontvang de nieuwste vacatures!