Ga naar hoofdinhoud

Opleiden en omscholen blijft belangrijker worden

Ook als de economie wél rimpelingen mocht gaan vertonen. Daar moeten we ons niet door laten verblinden, zegt Rob Witjes (hoofd arbeidsmarktinformatie van UWV). Want daarna moet de grootste krapte nog komen. De afgelopen maanden is de krapte op de arbeidsmarkt blijven toenemen. Met een recordaantal vacatures en minder werkzoekenden en een werkloosheid van rond de 3%. Nog nooit waren er zoveel mensen aan het werk (9,1 miljoen). De krapte raakt inmiddels 70% van de beroepsgroepen.

Urgentie blijft
Die veerkracht moeten we goed in gedachten houden als de economie wel weer te maken zou krijgen met wat tijdelijke tegenwind of rimpelingen. “Want ook daarna zal het herstel snel zijn en de krapte onverminderd groot. Want de grootste krapte door onder andere de vergrijzing moet nog komen. Wat er ook gebeurt, we moeten over de conjunctuurgolven heen blijven kijken naar de iets langere termijn. Dan houden we ook de aanhoudende krapte in het zicht en blijft het besef hoe belangrijk de scholing en ontwikkeling van werkenden blijft. Een gevaar is dat werkgevers de touwtjes even laten vieren zodra er wat tegenwind komt, terwijl de urgentie van scholing onverminderd groot blijft.”

Een recessie wordt voorlopig niet voorzien en hoe de economie zich de komende tijd precies ontwikkeld, is mede afhankelijk van onzekerheden zoals de corona-ontwikkelingen, schaarste aan producten en grondstoffen, hoge energieprijzen en hoge inflatie.

Nieuwe kraptesectoren
Maar wat er ook gebeurt: de urgentie van scholing en ontwikkelen van werkenden blijft onverminderd groot. “Steeds meer werkgevers ervaren daar problemen mee en ook als zij aankloppen bij de uitzendbranche wordt het daar steeds lastiger om mensen te vinden. Dat geldt niet alleen meer in de traditionele krappe sectoren, zoals de zorg, ICT, het onderwijs, de logistiek en in de technische beroepen. Er komen steeds meer nieuwe krapteberoepen bij. Denk bijvoorbeeld ook aan hoveniers, schilders, koks, financials en medewerkers van klantcontactcentra.”

Daarmee ontstaan ook steeds meer kansrijke beroepen voor mensen in de WW of bijstand die een baan zoeken. Op dit lijstje staan tegenwoordig ook de functies van verkoopmedewerkers elektronica en bouwmarkten, betontechnologen, orderbegeleiders in de industrie, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en opticiens en audiciens. Maar vaak is daar dus wel omscholing of bijscholing voor nodig voor mensen die mogelijkheden kunnen benutten.

Rol uitzendbranche
De uitzendbranche kan volgens Witjes een belangrijke rol spelen bij het scholen en omscholen van werkenden. “Vooral omdat uitzendorganisaties vaak perfect weten wat werkgevers nodig hebben. Niet alleen op functieniveau, maar ook steeds meer op competentieniveau. En dat is hard nodig. Daarom werkt UWV ook vaak samen met uitzendorganisaties bij initiatieven om meer mensen aan de slag te krijgen. Ook in de regionale mobiliteitscentra krijgt de samenwerking steeds meer vorm.”

Bron: Abu.nl, Rob Witjes

Schrijf je in voor onze job-alert en ontvang de nieuwste vacatures!